Anmeldelse: Michael Clasen: Gourmand

Forfatter: Michael Clasen
Titel: Gourmand – En krimi med Daniel Dreyer
Undertitel: (kun på titelblad, ej forside) Daniel & Dødssynderne 2: Frådseri
Forlag : BoD
1. udgave 2018
ISBN: 978-87-430-0369-4

Gourmand får to blå bøger – for et plot, der holder og for præcis samfundskritiske vinkler.

Dette er et anmeldereksemplar

I et Sydsjællandsk lokalsamfund udspiller der sig henover en varm sommer en række dramatiske begivenheder, der alle har en sammenhæng med et kommunalt udbud af bespisning i ældreplejen, samt salget af en nedbrændt gourmet restaurant. De bydende på begge udbud kaster sig ind i en indædt kamp om det vindende bud, og skyr ingen midler – heller ikke mord og bestikkelse.

Undervejs i sommervarmen sker der også andet i det lille lokalsamfund, blandt andet intet mindre end to (for handlingen komplet uvedkommende) selvmord, der virker både malplacerede og uinteressante.

Jeg er med på bogens tema om fråds, og forstår godt forfatterens ærinde med at sætte fokus på overspiserens og anorektikerens indre dæmoner, der – omend de befinder sig i hver sin ende af vægtskalaen – har afsæt i samme grundlag: kropsfiksering, selvværdsproblemer og sygeligt kunstige samfundsnormer. Jeg forstår budskabet, men ikke, hvorfor de skal med i historien.

Clasen har fine og præcise beskrivelser af steder, handlinger, personer og meget andet, men der er så mange forstyrrende elementer i form af sproglige, grammatiske og stavefejl, at det gør læsningen vanskelig.

Ud over den underlige ‘i et hvert fald’ formulering, der er konsekvent anvendt ( frem for det korrekte ‘i hvert fald’) begynder flere karakterer også pludselig at tale som noget fra en Gustav Wied roman.
Jeg kan gå med på spøgen for den aldrende borgmesters vedkommende, men de ca. 40 årige fra midt- og Sydsjælland, som jeg har mødt taler altså ikke som Emmanuel i livsens ondskab, og det underminerer den samlede troværdighed.

Karaktererne er overordnet ret troværdige. Dog må jeg protestere over den ledende politiinspektør Birks rolle og parforhold. Fra en vellykket og hyggelig parmiddag i starten af juli, drøner fruen på under en måned ind i en eksistentiel krise, der får hende til at udmarchere uden grund og uden varsel. Kun fordi gemalen i ca. to måneder har været optaget af ekstraordinært arbejdspres.

Seriøst?

Nogen burde give den dame en skideballe. Hvis man bliver SÅ fornærmet efter SÅ kort en periode med arbejdspres, skal man VIRKELIG tage et kig i spejlet, og overveje om man ikke skal starte med sig selv først. Det er fint, at Birk og frue forlader handlingen – jeg savner dem ikke – men min sympati får de altså ikke med den barnlige og utroværdige opførsel.

Det undrer faktisk, at hun slipper af sted med sin opførsel, for Clasen lægger ikke fingre imellem, når han med satirisk vid og udsøgt sarkasme skildrer det kommunale Danmark og ikke mindst udbuds-helvedet, som både offentlige og private aktører er underlagt. Dét er snedigt og præcist, og for det kan jeg ikke rose Clasen nok.

Det er så ærgerligt, at Clasen ikke har brugt lidt tid eller penge på en professionel beta- og/eller korrekturlæsning, for det kunne have løftet Gourmand adskillige niveauer over det nuværende.

Gourmand er en murstensroman. Størrelse XXL. Den er næsten umulig at håndtere, uanset, hvor man befinder sig. Størrelsen er den ene synder, kvaliteten den anden. Den er lidt slasket i omslaget og simpelthen for stor/forkert i formen.

Havde man nu udeladt de to uvedkommende selvmordere, de lange menubeskrivelser og hele spillet med Politiinspektør Birks parforhold, ofret lidt på en opsætning, der ikke efterlod et stort antal helt blanke sider efter en stor del af bogens mange kapitler, havde man nok kunne spare 50-60 sider og læserens ryg, arme og tålmodighed for mange kvaler.

Gourmand går ikke over i historien som en af mine favoritter, men jeg tager hatten af for beskrivelserne af vores samfund som det ser ud lige nu. Hvis den 3. Daniel Dreyer Krimi får en lidt skarpere redigering, fastholder den skarpe satire og styrker troværdigheden af karaktererne over en bred kam, så læser jeg gerne med.

Gourmand får to blå bøger. Én fordi plottet faktisk holder, selvom man skal holde tungen lige i munden for at få øje på og fastholde det, og én for den præcise samfundskritiske vinkel.

3 thoughts on “Anmeldelse: Michael Clasen: Gourmand

 1. Michael Clasen says:

  Til mitegetbibliotek.com v. Estrid Dyekjær
  På mitegetbibliotek.com loves det, at ”forfatter, forlag og andre interessenter informeres via link, når anmeldelsen er online”.
  Ved en tilfældig Googlesøgning fandt jeg den 22. februar imidlertid sitets anmeldelse af min roman ”Gourmand”, som angiveligt var blevet uploaded den 8. februar. Der havde den åbenbart ligget i to uger uden mit vidende.
  Selve anmeldelsen afstedkommer nogle kommentarer:
  Jeg er helt på det rene med, at når man ytrer sig, risikerer man at blive modsagt af mennesker, der er af anden mening end en selv.
  Når du – som det fremgår af din anmeldelse – langt fra er tilfreds med min roman, er du naturligvis i din gode ret. Alligevel føles det sært, at et kritikpunkt er, at du mener , det er væsentligt, at ”(…) min sympati får de altså ikke med den barnlige og utroværdige opførsel.” Jeg undrer mig. Jeg har ikke tidligere mødt det synspunkt, at man skal føle sympati for personer i den litteratur, man læser.
  Når anmeldelsen yderligere mener at kunne læse, at jeg hverken har ”brugt tid eller penge på en professionel beta- og/eller korrekturlæsning”, må jeg spørge hvorfra du har denne viden. Og svaret giver jo sig selv: du driver selv en privat forretning, der formedelst ganske lukrative honorarer netop tilbyder den slags ydelser. Det er vanskeligt at se denne negative kritik som andet end et klodset forsøg på indirekte at reklamere for dit eget foretagende og demonstrere din overlegne bedreviden. Hvis der nu var noget af have denne selvovervurdering i, var det vel ok, men en række fejl af såvel forståelsesmæssig som ortografisk og grammatisk stråler i øjnene i anmeldelsen. Fra en ende af:
  • ”sydsjællandsk” skrives ikke med stort begyndelsesbogstav.
  • Der er ikke tale om ”en nedbrændt gourmet restaurant”, men et gammelt og forfaldent etablissement, som nedbrænder og på hvis ruiner, der bygges en helt ny gourmetrestaurant (i ét ord, vel at mærke!)
  • Den med store eller små begyndelsesbogstaver på geografiske stednavne er helt gal i vendingen: ”midt- og Sydsjælland”
  • En af romanens væsentlige bipersoner er ikke ”politiinspektør”, som du skriver, men ”vicepolitiinspektør”, som det fremgår mange steder i bogens tekst.
  • Det kniber også med kommateringen: Uanset hvilken slags kommaer man betjener sig af, er det næppe hverken korrekt eller meningsfyldt at skrive: ”Den er næsten umulig at håndtere, uanset, hvor man befinder sig.”
  • Og endelig er den også gal med minuskler og versaler samt regler om sammenbundne ord, når anmelderen skriver: ”Hvis den 3. Daniel Dreyer Krimi får (…)

  Som læser kan man naturligvis ønske, at forfatteren havde truffet nogle andre valg, end dem man selv ville have foretaget. Det er i orden, men sådan er vilkårene altså: Forfatteren skriver bogen, og læseren kan frit kritisere hans valg. Men når læseren også bliver anmelder, må man for alle parter ønske, at troværdigheden er sat i højsædet. Det ovenstående dokumenterer klart, at din vederhæftighed er under pres, og din troværdighed kan befinde sig et overordentligt lille sted.
  Jeg håber, at andre forfattere ikke lader deres sparepenge gå til beta- og korrekturlæsning af dit foretagendes miserable behandling af deres værker.
  Og så regner jeg naturligvis med, at mitegetbibliotek.coms redaktion vil lade denne kommentar fremgå på hjemmesiden.
  Holbæk, 21. 2. 2019
  Michael Clasen

  • Estrid says:

   Hej Michael,
   Tak for dit indlæg.

   Jeg vælger at offentliggøre det, selvom jeg antager, at det er skrevet i affekt og ikke nødvendigvis vil stille dig i et positivt lys.

   Som forfatter er man underlagt anmelderes og læseres dom, uanset hvor enig man er. Min opfordring til at benytte korrektur og betalæsning handler udelukkende om at forbedre produktet. Det er ikke nødvendigvis reklame for min egen virksomhed. Men jeg har omvendt ikke startet en virksomhed indenfor tekstforfatter, korrektur og redigering fordi jeg synes ydelsen er omsons eller overflødig.

   Jeg har givet dig besked via messenger d. 8. februar om offentliggørelsen af anmeldelsen. Jeg skrev det i messenger, da det er det forum vi tidligere kommunikerede på og derfor antog jeg at det var fint. Jeg skal gerne skrive direkte til forlaget også.

   Jeg takker for dine kommentarer vedr. mit sproglige niveau og undlader at gå yderligere ind i dialogen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *