Anmeldelse: Marianne Lapp – Et strejf af Vanvid

Forfatter: Marianne Lapp
Titel: Et Strejf af vanvid – To fortællinger om <3
Forlag: BoD 1.udgave 2018 (BoD)

ISBN: 978-87-4300-701-2

Et strejf af vanvid – 5 blå bøger for en skøn læseoplevelse på alle parametre

Fra forsidebilledets blafrende forhæng – hvor man mærker en lun brise henover gulvbrædderne og til sidste side, hvor man med lidt vemod tager afsked med den anden novelles hovedpersoner, er ’Et strejf af vanvid’ en skøn læseoplevelse.

Ærligt tog det mig lidt tid at komme rigtigt i gang med den første – og korteste –  af de to noveller. Jeg skulle lige ind i sprogtonen og forstå hele sammenhængen, men da det først var på plads, blev det ren fornøjelse frem til sidste side.

Lapp formår at skabe tydelige billeder, selvom det ikke er det beskrivende, der dominerer bogens to tekster. Det er handlinger, tanker og dialog, der viser følelserne og de beskrivende elementer er derefter flettet nænsomt ind i et netværk af ord, så læseren efterlades med tydelige stemningsbilleder og en længsel efter at vide, hvad der sker i hovedpersonernes liv, når sidste side er læst.

Man ender med at holde af dem – både den temperamentsfulde Vibe og hendes nye ven René i første historie og de to kammerater Christian og Rudi, som vi møder i bogens anden historie.

Den første novelle er som et tilbageblik i livet. Kroppen husker, og det er stemningen, lyset, lydene og duftene den husker, imens de trivielle detaljer står tilbage i et sløret skær – bag det halvt gennemsigtige forhæng, i solnedgangslyset eller i kedelige fakta dokumenteret i konkursbegæringer og skilsmissepapirer. Det er kærlighed med en undertone af erotik, men langt fra ugebladsnovellen og alt for stueren til egentlig at være erotik. Det er fin kunst, som lagrer sig i læserens sind – næsten som om det var ens egne sanser, læserens egen krop, der oplevede den beskrevne romance.

Den anden historie er egentlig for lang til at være en novelle, og havde historiens forfatter givet sig selv lidt løsere tøjler rent sprogligt, kunne den have haft det dobbelte omfang. Sproget er stramt og spartansk og det er næsten synd, fordi man ikke får lov at dvæle ved de fint beskrevne situationer ret længe – men så er det jo godt, at man som læser selv kan vælge en pause inden næste passus og lade indtrykkene bundfælde sig.

Undervejs følger vi de to kammerater og deres venskab imens både det og de udvikler sig mod voksenslivets anderledes konstellation og relation. Det er raffineret gjort for man opdager næsten ikke at historien om det gode kammeratskab bevæger sig ind i en helt anden genre; nemlig den noget mere sparsomt beskrevne LGBT-verden, hvor vi her har med ganske få af dén regnbues farver at gøre, men til gengæld på en måde så selv den mest homofobe læser kan være med. Der er ingen tvivl om, hvad det er der foregår, men det er beskrevet så fint, at det bliver kunstnerisk. Lapp giver sin læser et indblik i en verden som mange ikke kender ret godt, og hun gør det på en måde så man får lyst til at lære mere. Eller måske er det bare Rudi og Christian og deres relation man vil have mere af. Jeg var i hvert fald selv ret hurtig til at få hentet den gratis novelle ned fra forfatterens hjemmeside, i håbet om at få et lille ekstra kig i posen om drengenes helt specielle relation.

Der er ingen overflødige ord i ’Et strejf af vanvid’. Alt er beskrevet og udført med kirurgisk, minimalistisk præcision. Lapps fremmaning af stemningsbilleder er på styrkeniveau tæt på Kafka, men med mere handling og mindre behov for abstrakte tolkninger. Det er stærkt og overbevisende og efterlader et indtryk af en forfatter med høj faglighed og stor erfaring, som mange andre kunne lære af – særligt måske, når man som Lapp vælger at selvudgive på BoD.

Et strejf af vanvid får hele fem blå bøger herfra. Der er mod på alle parametre, når man er selvudgiver, skriver i LGBT nichen og endda i novelleformatet, som nemt kan blive overfladisk, pladderromantisk eller ufærdigt. Et strejf af vanvid fortjener en god medfart.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *