Grøflen & Grøflingen

Forfatter: Julia Donaldson & Axel Scheffler
Titel: Grøflen
Forlag : ABC forlag
dansk udgave 2014 (oversat fra engelsk)
ISBN: 978-87-7916-256-3

&

Forfatter: Julia Donaldson & Axel Scheffler
Titel: Grøflingen
Forlag : ABC forlag
dansk udgave 2018 (oversat fra engelsk)
ISBN: 978-87-7916-504-5

Vi elsker Grøflen! Eller Grøffeldyret, som han altså hedder hjemme hos os, fordi det var i filmens verden vi først mødte ham – og der hedder han altså Grøffeldyret.

Dette store, skræmmende, livsensfarlige, men også naive monster, der i den dybe mørke skov – alene på sit rygte – får både ræv, ugle og slange til at slippe den lille lækre mus, inden han skal mødes med sin ven – Grøflen! At det hele er noget musen – med sin gode fantasi – finder på, falder dem ikke ind.

Så uhyggelig er musens fantasimonster, at alle flygter ved synet af ham, da det senere viser sig, at han faktisk findes. Men musen får med sine gode talegaver overbevist det farlige monster om, at det er ham, den lille mus, der skræmmer alle – og her redder musen livet på grund af Grøflens naivitet.

Filmen er god. Bogen er endnu bedre. Der er en ro og fred, på trods af den fare, der hele tiden lurer. Illustrationerne er dybe og underfundige, med mange lækre detaljer, som man kan tale længe om. Alle dyr er genkendelige i den danske natur, hvilket betyder, at legen om Grøflen nemt tages med, når familien tager på skovtur. Der er læring om adfærd, natur og følelser som frygt, mod og spændning imellem bogens let læste versefødder.

Grøflen er alt i alt en af de favoritter, vi aldrig giver fra os. Faktisk måtte den indkøbes akut efter tilbagelevering til biblioteket, for den skal være på reolen.

Grøflen får fem blå bøger

Grøflingen

Vi elsker Grøflen, men måske elsker vi Grøflingen endnu mere. Grøflen har i mange år båret på frygten for den farlige mus og nu skal hans lille hun-Grøflinge-unge lære om, hvad der er farligt i skoven. Den fortæller om musen i de detaljer han nu kan huske, og da han sover trygt, går den lille Grøfling ud for ved selvsyn at se det farlige monster. Endnu engang lykkes det for musen at narre en potentiel fjende, og det endda på endnu mere snedig vis end sidst.

Der er undertoner af ’ikke alt er som det ser ud’, ’gå imod din frygt’ og også lidt ’David og Goliath’ i historien om den lille mus, der uden at blinke møder Grøflingen med samme store mod, som den tidligere mødte den langt større Grøffel.

Det er svært ikke at falde for Grøflingen, der ligesom sin far ikke har opdaget sin egen størrelse og styrke. Den er lidt dum. Den er lidt naiv. Den er lidt kluntet. Men den er også dejlig og kær, når den krøller sig sammen og falder i søvn hos sin far, hjemme i hulen. Så er den ikke spor farlig mere. Da er den bare kær og så elsker vi den endnu mere.

Grøflingen får 5 blå bøger ligesom sin store stærke far

Grøflen og Grøflingen er for de 2-5 årige et dejligt eventyr i to dele, med en god og tryg slutning. Bøgerne er skåret over samme læst med motiver, der går igen og igen igennem fortællingen, så de yngste lader sig rive med og hele tiden ved, hvad man kan forvente.

Begge bøger kan købes hos ABC forlag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *