Anmeldelse: Birgithe Bjerre Holse – Ord for ord mod lyset

Forfatter: Birgithe Bjerre Holse
Titel: Ord for Ord mod Lyset (Digte)
Forlag: Ordenes Forlag

ISBN 978-87-971135-0-9

  1. udgave 1. oplag 2019
Ord for Ord mod lyset får to blå bøger

Ord for Ord mod Lyset er en digtsamling uden at være det. Det er en skæbnefortælling uden at være det. Og en rejseskildring i forfatterens sind, liv og udvikling – uden at være det.

Birgithe Bjerre Holse tager læseren i hånden og fører med stor ærlighed an på rejsen ned i sit sinds dybeste mørke og op imod lyset. Det er lyrisk og poetisk tænkt – også selvom selve rejsen er banal i sin sammensætning af hverdagens trivialiteter. Det er dét, der er så fint ved Ord for Ord mod Lyset. Det er, hvad det giver sig ud for at være: En beretning fra et virkeligt liv, med alt hvad det indebærer af sorg, smerte, tvivl, trivialiteter, kedsomhed og banale logistiske udfordringer.


Da livet går i sort, finder forfatteren en styrke i sig selv til at starte forfra – selvom der egentlig ingen styrke var at finde. Det er stærkt, uden at være en beretning om styrke.


Den selvindsigt og personlige overvindelse man selv kan opnå igennem egne rejser mod lyset er ubegribelig, men ikke nær så ubegribelig som det for den udenforstående er at se på, når andre ikke kan gøre det samme. Vor rejseleders skuffelse og sorg ved at se en af de nærmeste give op, hvor hun selv kæmpede videre, eller ved at se potentielle livsledsagere forkaste kærligheden af modvilje mod fysisk flytning er så tydelig, at det næsten gør fysisk ondt og man får lyst til at ruske den person, der gav op så let på så vigtigt et tidspunkt i rejsen tilbage mod livet.


Jeg savner lidt en introduktion til forfatterens baggrund – det kan naturligvis findes ved en google søgning, men her, hvor det er så personlige tekster, ville det give en anden dybde til forståelsen af den situation forfatteren befinder sig i undervejs. Faktisk giver teksterne mig et indtryk af en person, der er måske 20 år ældre end mig selv – i virkeligheden er hun 5 år yngre.


Jeg er vild med format, forside og layout. Bogen er, som forsiden, printet hvidt på sort, og det giver en sammenhængskraft og dybde til bogens indhold, som er en styrke i sig selv.


Det er ikke stor kunst eller varig lyrik, men Birgithe Bjerre Holse formår alligevel noget stort. Hun viser mere end fortæller, hvordan det føltes at havne i depressionens desperate mørke, og uanset om man har været der eller ej, er det svært ikke at lade sig rive med og blive lidt klogere både på sig selv og sine omgivelser.


Som litterær debut på selvudgiverforlag er det er hæderlig start, men det største formål synes at være forfatterens egen proces igennem en livskrise… og det er faktisk helt fint!


‘Ord for Ord’ mod lyset får 2 blå bøger for styrken, for modet og for invitationen til rejsen ind i mørket og ud mod lyset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *